Bogati dio EU dat će novac, ali će kao kobac kontrolirati potrošnju

Manfred Weber, šef Europske pučke stranke najveće grupacije u Europskom parlamentu, upozorio je Italiju i Španjolsku, ali i druge zemlje koje će dobiti pomoć  iz Fonda za obnovu, koje ta sredstva trebaju da bi se  izvukle iz korona krize, da ne mogu taj novac baš posve slobodno koristiti, kako se sjete.

Naime, ono  što Weber nije rekao u intervjuu za Welt am Sonntag, ali je to zapravo bit primjedbe, jest  činjenica da će u raspodjeli novaca iz europskog Fonda za obnovu, (kojeg će, kao što znamo koristiti i Hrvatska), postojati velika fleksibilnost, a velika fleksibilnost raspodjele novaca bez odgovornosti često završi loše. Bogati sjever naprosto ne želi otvoriti svoj novčanik da bi se jug poslužio po volji. Poruka je: može, ali uz mjeru.

 

Manfred Weber traži uspostavu stroge kontrole s izravnim pravom pristupa EU-a podacima zemalja primatelja, kako se ne bi dogodilo da neka primateljica pomoći, na primjer, ovim sredstvima krpa rupe u svom nacionalnom proračunu koje nemaju veze s koronom ili obnovom.

 

Weber misli da će građani bogatijih zemalja razumjeti da se od njih očekuje solidarnost i pristati na nju,, ali ako će biti sigurni da će taj novac biti utrošen razumno i za razvoj, za budućnost. Weber kaže: "Europski revizorski sud, Europska komisija i Parlament trebali bi biti u mogućnosti izravno izvršiti reviziju i na taj način imati pravo pristupa rezervacijama za korištenje milijardi milijardi potpora iz fonda za obnovu u odnosnim zemljama."prenos teksta slobodan, molim navedite izvor
fotografija: EPP