BRETON: Previše ovisimo o Kini WEBER: Zaustavimo kineski šoping u EU

SVE VIŠE SIGNALA O TENZIJAMA S PEKINGOM, VAL NEPOVJERENJA U EU PREMA KINI

 

Manfred Weber, šef Europske pučke stranke, najbrojnije grupacije u Europskom parlamentu, u intervju Welt am Sonntag rekao da se zalaže za jednogodišnji moratorij na prodaju europskih kompanija kineskim tvrtkama i kineskim suverenim fondovima. 

"Kineske tvrtke navalile su na europske tvrtke što su zbog korone zapale u teškoće- Mi taj šoping moramo zaustaviti i to koordinirano, i to na sveuropskoj razini", rekao je Manfred Weber.
 

"Kina će nam biti najveći konkurent u budućnosti i to gospodarski,društveno ii politički. Kinu vidim kao glavnog strateškog konkurenta Europi, zemlju koja ima autoritaran društveno politički model, a koja želi proširiti svoju moć i zamijeniti Sjedinjene Države kao vodeću silu. Kinu moramo shvatiti ozbiljno kao svjetsku silu, pokazati poštovanje, ali prije svega moramo biti budni. 
 

U odvojenom razgovoru za francuske medije, Thierry Breton, povjerenik EU za industriju i unutarnje tržište, rekao je: " Europa se  previše oslanja na druge - ekonomski na Kinu, a geostrateški na SAD." Breton kaže da je vrijeme za preispitivanje "položaja Europe u svijetu". Europa, po njemu, mora postati neovisnija. “Nismo nimalo naivni”, rekao je Thierry Breton. U mnogim sektorima, rekao je,kao što su  medicinska njega, aktivni farmaceutski sastojci, ključne tehnologije, “previše ovisimo o Kini”.
 

“Čak i mali poremećaji u operativnom procesu mogu imati dalekosežne posljedice, zato moramo diversificirati našu proizvodnju”, rekao je Thierry Breton, koji je uz Ursulu von der Leyen, najveći autoritet u Europskoj komisiji.
 

Sve je više zabrinutosti oko geopolitike “Novog puta svile”, i to također iz Njemačke, iz raznih trgovinskih asocijacija, i akademskih krugova. "Novi put svile", trgovinska je mreža između Azije, Afrike i Europe. Kina pruža financijsku pomoć trećim zemljama za izgradnju novih luka, željezničkih ruta, cesta i drugih infrastrukturnih projekata, ali također nastoji i to čini i uspješno, penetrira i u zemlje članice Europske unije.  Ova inicijativa, prema njemačkim Liberalima,  čini se, čini države EU još više ovisnima o Kini i povećava utjecaj Kine na procese donošenja odluka unutar EU-a.

Prenošenje teksta slobodno, uz navođenje izvora