BREXIT :LET IT BE

 

 

Druga najveća ekonomija EU-a zalupila je vrata za sobom i izašla iz zajednice u kojoj je, uz puno trvenja, ali na veliku obostranu korist, bila 47 godina.

 

Od danas više nećemo izravno i samorazumljivo surađivati s tim gigantom kulture, znanja, duha, modernizatorskog utjecaja, vojnom i nukleranom silom. 

 

Poraz

Brexit je, smatra se ovih dana u Bruxellesu, poraz za koji su odgovorne obje strane. 

U UK-u se nisu oduprli  poluinformacijama ili namjernim lažima o EU-u, a u Bruxellesu i drugdje nisu im htjeli udovoljiti posebnim, fleksibilnim statusom koji je možda mogao biti rješenje, a možda će jednog dana baš na to i izaći.

Velika Britanija  je uvijek bila jednom nogom vani, a drugom nogom u Uniji. Sad kad su posve vani, također se neće osjećati posve komforno. Očekuje ih razdoblje teškoća.

 

S druge strane, teme koje je otvorio Brexit i koje su se sirom EU-a drugačijje artikulirale, neće nakon Brexita nestati, štoviše. To su nezadovoljstvo građana previše udaljenom birokracijom, dojam da strukture EU-a služe eliti, a da se korist ne prelijeva dovoljno na obične ljude. 

 

Što sad za EU

Kakav ce biti naš budući odnos prema UK-u ovisit će o dugotrajnim pregovorima, koji još nisu ni počeli, a trajat će dulje nego što su trajali, na primjer, hrvatsko-briselski pristupni pregovori. Više od deset godina trebat će, smatra se, da se raspetljaju duboke i kompleksne veze. Svaka odluka imat će svoje posljedice. Slobodni protok kapitala, roba i usluga podrazumijeva i slobodno kretanje gradjana svih clanica u svim smjerovima Unije. Slične ce biti teme koje se tiču klimatske politike, tj.okoliša, radnih prava, porezne politike, državnih poticaja. Svaka odluka predstavljat će  korak približavanja ili udaljavanja.

 

Isto tako, u UK-u će morati san o Velikoj Britaniji koja će ponovo narasti oslanjajući se na Commonwealth i jake veze sa Sjedinjenim Državama, uskladiti s realnošću  da je Europa ta koja im je najbliži i najprirodniji partner. 

 

A što ako i drugi...

Brexit bi  mogao bi biti inspiracija drugim bogatim članicama. Nama ne treba samo savez siromašnih, niti samo istočnih, niti samo sjevernih zemalja. Pred Europom kao kontinentom i pred političkom Europom, tj. Unijom, iznimno su veliki problemi, od kojih spomenimo samo fs očekujemo velike migracije nakon klimatskih promjena, snažani i astronomski skup, a ipak neophodan, zaokret prema Zelenom paketu.Rascjepkane države posrnule bi pred tim, a zajedno imamo šanse da završi na dobro.

Ali: Goodbye and good luck!