Brexit: PRESLAGIVANJE U EU: ZEMLJE SIROČAD I NOVI SAVEZI -Jaka i velika članica, Velika Britanija predvodila je skupinu zemalja s kojima je imala slične interese, ali otkad se otcijepila, njeni se saveznici osjećaju kao siročad


 

Jaka i velika članica, Velika Britanija predvodila je skupinu zemalja s kojima je imala slične interese, ali otkad se otcijepila, njeni se saveznici osjećaju kao siročad
Uvijek vjerni saveznici bili su Nizozemska i Danska.
Neformalno, ali čvrsto jezgro, UK, Nizomeska i Danska imale su identične interese oko budžeta, trgovine, migracija i pitanja sigurnosti iu NATO-u. Nizozemska je posljednjih desetljećs bila mnogo bliža Britaniji, nego Belgiji i Luksemburgu s kojima je činila prvu europsku asocijaciju nakon Drugog svjetskog rata. Izvan NATO-a je Švedska, no osim toga, u svim drugim temama izvanredno bliska Londonu. Kad je riječ o novcima, Britaniji je bila bliska  i Finska a u zadnje vrijeme i Austrija.
Preko saveznika
Kad se u Londonu ne bi htjeli istrčavati, i pokazivati i nametati svoju snagu, umjesto njih javljala bi se neka od ovih zemalja, a najčešće Nizozemska. Zauzvrat, kad bi malim saveznicima bilo stalo da dobiju, da prebace preko svoje realne snage, mogle su se osloniti na Britaniju. Naime, odluke se u Vijeću donose slijedom računice broja zemalja, ali i broja stanovnika. Kad bi Britanija stala, sa svojim jakim brojem glasova, iza jedne male Danske, njihova lojalnost bila je naplaćena. Ali, nije to bila samo korist, nego stvarna bliskost u stavovima.
Ostavio siročad

U pitanjima sigurnosti, Velika Britanija najbolje se slagala s Poljskom i Baltima. Sad je London otišao i ostavio, kako se to ovdje kaže, svoje sirotane na vjetrometini. Bitke se jos vode, ali ishod je neizvjestan za male i bogate.
Nova Hanzeatska liga
Bogate male zemlje ponovo formiraju klub koji se u briselskom zargonu naziva nova Hanzeatska liga. U stvari, one imaju iste prioritete kao i dok je bila Velika Britanija, ali manji utjecaj.
No, upravo to da osjećaju da su izgubile utjecaj, da su jednakije sa siromasima s juga ili istoka, može kod bogatih izazvati daljnje frustracije, a to nije dobro za EU.
 Istočna Europa

Problem je i u Istočnoj Europi. Sad kad je London otišao, a SAD je posve nezainteresiran, Poljska i Balti boje se njemačkog i francuskog priblizavanja Rusiji u kojima bi oni mogli izvuci kraci kraj.