GLAVNI PRIORITET VON DER LEYEN KOMISIJE: ZELENI PLAN - KRUŽNA EKONOMIJA
Novoizabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen obvezala se i nekoliko puta ponovila, da će u svom petogodišnjem mandatu promovirati kružno gospodarstvo, uključujući novu regulativu o otpadu i recikliranju, a sve u okviru Green Deal paketa.
Štoviše, cirkularnu ekonomiju uzdigla he za najviši prioritet svoje Komisije koja nastupa 1.prosinca.
Zasad ne znamo hoće li liderstvo Von der Leyen i njen sastav povjernika biti jaki, utjecajni. Često su neki dijelovi Komisije slabiji, a drugi se nametnu. Teško će biti održati zamah Green Deal, ali najjači pojedinac Komisije, izvršni potpredsjednik, Frans Timmermans imat će u rukama taj dosje. Prema tome, bez obzira kako će Von der Leyen Komisija biti u drugim sektorima, kružno gospodarstvo će se jako gurati.

 Zamah postoji i na razinama nekoliko važnih država članica. U Francuskoj, kroz Skupštinu se izglasava dosad neviđen broj prijedloga zakona o otpadu kojim se zabranjuje odlaganje neprodanih neprehrambenih proizvoda. Uz to, pet nacionalnih razvojnih banaka (u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Španjolskoj) zajedno s Europskom investicijskom bankom namijenilo je 10 milijardi eura za projekte kružne ekonomije.

Green Deal paket  bit će sektorski, imat će utjecaja na građevinsku i tekstilnu industriju, te na  industriju ambalaže,  kemikalije, prehrambenu i elektroničku industriju i transport. Uklljučivat će i ​​označavanje, minimalne zahtjeve za održivošću (eko dizajn) i produženu odgovornost proizvođača (EPR).

List Politico objavio je kritiku ovog projekta Von der Leyen, u kojem tvrdi da je provedba paketa europskog Green Deal nemoguća jer bi zahtijevala hoistički pristup, a struktura i organizacija Europske komisije to onemogućuju.