Korona: Bruxelles umio izvještaj o Kini

Neki zastupnici Europskog parlamenta tražit će objašnjenje od Josepa Borella, političara na čelu EEAS-a (EEAS - Služba vanjskih poslova Europske unije), zbog čega je ublažena kritika koja se odnosi na Kinu u vezi dezinformacija oko pandemije. Kako se danas tvrdi, do ublažavanja tona, rječnika i kvalifikacija došlo je nakon pritiska kineskih diplomata u Bruxellesu na EEAS. 

U originalnom izvještaju stajalo da “Kina vodi kontinuiranu globalnu kampanju dezinformacija kako bi se s nje skinula krivnja za izbijanje pandemije i kako bi se poboljšao njen međunarodni imidž”.

U originalnom izvještaju također se navodi da se u Srbiji nalazi veliki broj botova koji su sustavno, kao dio kineske kampanje utjecaja na narativ o pandemiji, objavljivali pohvale kineskom odgovoru na pandemiju
 

Prepravljanje izvještaja da bi se udovoljilo Pekingu izazvalo je šok i pitanja o autonomiji ovog dijela Europske komisije. Novi izvještaj je https://euvsdisinfo.eu/eeas-special-report-update-2-22-april/

 

Glasnogovornik Europske komisije, Petar Stano, odbacio je tvrdnje da je do promjene u izvještaju došlo zbog kineskog pritiska. 

Međutim, prošli tjedan u neke medije, među kojima i najkvalitetniji koji se bavi briselskim ptianjima, Politico, procurio je izvještaj analitičkog ureda Europske komisije, a koji je dio  EEAS-a, u kojem se  oštro osuđuje miješanje Kine i Rusije u medije i društvene mreže Europske unije i susjedstva Europske unije.

Politico je objavio prošli tjedan dijelove originalnog izvještaja u kojem je pisalo kako brojni ruski i kineski „službeni i državno pomognuti interentski računi kontinuirano ciljaju Europsku uniju i njeno šire susjedstvo i šire teorije zavjere i utječu na javnu publiku u EU-u i u širem susjedstvu”. 

Politico nastavlja:

"Službeni izvori i mediji koji su pod državnom kontrolom i kanali društvenih medija vodili su koordiniranu kampanju promičući lažne zdravstvene podatke." Posebno su pogođeni "manja medijska tržišta unutar i izvan EU-a".

I zatim: 

“Sve je više dokaza da dezinformacije vezane za koronavirus mogu imati izravan utjecaj na javno zdravlje i sigurnost” u EU.

Drugi mediji tvrde da je u izvještaju stajalo kako je “Peking optužio Francusku kako je sporo odgovorila na pandemiju i rasisitički omalovažavala čelnu figuru Svjetske zdravstvene organizacije”. 

Iako novi izvještaj i dalje kritizira Kinu, neke od ovih tvrdnji, pa tako i ona o Srbiji, kao i neke tvrdnje Tajvana o tome gdje se nalaze kineski lažni internetski računi, otpale su. 

U spekulacijama zašto bi moglo doći do umivanja kritika prema Kini, najčešće se spominje  trgovina. Kad god EU kritizira Kinu, Pekin pokaže koliku štetu može napraviti EU-u ako otkaže uvoz europskih proizvoda. 
 

Dozvoljeno prenošenje teksta, I.S.