Ministri turizma EU-a u ponedjeljak o koroni i sezoni: Koordinacija ili svatko za sebe?

“I Belgija je isto jako lijepa zemlja”, odgovorio je belgijski ministar vanjskih poslova i obrane Philippe Goffin, na belgijskoj teleiviziji RTBF na pitanje da li savjetuje građanima otkazivanje turističkih aranžamana. 

No, što rade Belgijanci? Oko 80 posto nije ih otkazalo turističke aranžmane, nego ih je promijenilo, ili u terminu, ili za zemlju za koju su sigurni, ili im je takva percepcija, da ima bolju zdravstvenu skrb. Dakle, otkazuju all inclusive u Grčkoj i rezerviraju francusku atlantsku obalu. Ne žele ovisiti o avionima, žele autom na ne preveliku udaljenost. Tako će vjerojatno odlučiti i potencijalni turisti u drugim zemljama. 

 

Europska komisija sada se suzdržava od uputa i savjeta.. “Ne znam što bih vam rekao” , izjavio je povjerenik za industriju ( i turizam) Thierry Breton u intervjuu radiju France 2. 

Prije nekoliko tjedana, međutim, Ursula von der Leyen na pitanje o turističkoj sezoni rekla je da bi pričekala s rezervacijama. Kako tada još nije bilo niti naznake  pomoći Italiji i Španjolskoj oko pandemije, te dvije zemlje, turističke zemlje juga Europe jako su se uznemirile.

 

Što se tiče Hrvatske, kao i u financijskoj pomoći, koju zemlje eura dobiju odmah, kao spasonosne injekcije ECB-a iz Frankfurta, a što će nas zaobići, tako su i šengenske zemlje u svojevrsnoj prednosti. Naime, kad se otvore granice, najprije će se otvoriti unutar Schengena. 

 

Osim toga, sve zemlje koje imaju turističke kapacitete sada ciljaju njemačke turiste. Zemlje istočne Europe, koje su se pokazale sposobne kontrolirati širenje zaraze, pojačavaju kampanje. Na primjer, Poljska. Dakako, i Hrvatska, idejom o koridorima za turiste.

 

Ali, da bi se išta od ovog ostvarilo, granice bi trebale biti propusnije, a nemaju sve članice jednak stav oko popuštanja mjera. Sve što se tiče zdravlja je kompetencija države članice, a kontrola pandemije u mnogim je članicama prioritet.

 

Europska komisija najavila je da će predstaviti svoj prijedlog, ali još se ne zna na čemu će se temeljiti, vjerojatno će se fokusirati na transport. Ali, nije isključeno niti da neke zemlje ne žele “zajednički pristup”. 

Recimo, takva bi zemlja mogla biti Hrvatska, kojoj bi se isplatila dobra kontrola pandemije, a Austrija je svakako , preko svoje ministrice Elisabeth Köstinger najavila da bi joj takav pristup, “bilateralnih dogovora sa zemljama oko turista” najviše odgovorao.  

I.S.

Prenošenje teksta slobodno, molim navesti izvor.