PRIDRUŽIMO SE: STO DANA - STO PRIJEDLOGA
Fender gitara stjala je 60 eura, kit za kriket 30 eura, Star Wars Speeder 10 eura. Grad Munchen odlučio je naš Hreljić njemački organizirati i podići na drugi nivo. Ovo nije poziv za narušivanje šarma i autentičnosti Hreljića, ali zanimljivo je kako Munchen daje naglasak na reciklažu. Radnii minhenskog otpada odvajaju vrijedne predmete iz otpada, popravaljaju ako treba i prodaju u 12 staretinarica u gradu. Svake godine izbjegava se 1.000 tona smeća ponovnom uporabom, napominju iz Munchena.
Rotterdam se pak, hvali time da zasađuje nove vrtove na ravnim krovovima zgrada, gdje se stanovnici dive biljkama, leptirima i slave ako vide pokoju pčelu.

Mreža europskih gradova Eurocities pokrenula je akciju “100 dana - 100 načina”, kojima potiče briselske institucije da se inspiriraju rješenjima u gradovima. 

To ne moraju biti grandizona rješenja, makar neka su zaista ingeniozna, a imamo i ih mi u Zagrebu.


Gradovi, lokalne zajednice, mjesta su gdje se spontano, iz potrebe koja se prirodno nameće, pronalaze i rješenja. Rješenja reflektiraju i mentalitet zajednice, nekad su jeftina, a nekad zahtjevaju jako puno slobodnih sredstava. Grad Helsinki  je ulicu Iso Roba, pretvorio u nešto što su nazvali - klimatska ulica. Odbacili su asfalt, i popločali kamenim pločama, postavili solarne panoe na krovovima, LED rasvjetu, posadili stabla otporna na klimu i iskopali podzemne rezervoare za zadržavanje oborinskih voda. Također finski grad Oulu, organizira pak redovne sastanke mladih gdje uživo, a ne samo online, razmatraju i bruse ideje ne samo o poslovnim planovima, nego kako poboljšati život zajednice. U stvari, radi se o povezivanju mladih i gradske uprave. Inicijative ne moraju biti visokoparne neke su vrlo jednostavne i jeftine.

Vrlo zanimljiva je gradska inicijativa prakse organiziranog svađanja u Munchenu! Inicijativa je dobila i prvu nagradu Eurocities u kategoriji inovacija. Veliko doseljavanje u Munchen, frustracije, različiti mentaliteti, skup i ograničen stambeni prostor, nejasne situacije, dovode do konflikata među susjedima ili zajednicama. Minhenska inicijativa AKIM, u takvoj situaciji, ako su pozvani, djeluju kao facilitatori dogovaranja, prema svim načelima rješavanja konflikta. Razmatraju argumente svih strana, smiruju strasti, objašnjavaju zakone ili običaje. Ova, relativno jeftina inicijativa, u svađama oko prejake buke, parkirnih mjesta,  zainteresirala je nekoliko gradova.

Veliki broj gradova hvali se startupovima, kreativnim radionicama, a tematski, ima nekoliko prijedloga brige za starije.

Grad Zagreb ima barem desetak sličnih inicijativa s kojima se može pohvaliti. Pošaljimo ih i pokažimo kakav je glavni grad Hrvatske na početku predsjedavanja.


Kontakt: Predstavnica ili email naveden na linku