PRVI ZNACI KOORDINACIJE NAKON ŠOKA KORONE


Bruxelles, 20.ožujka
Nakon širenja COVID-19 u sve članice, Europska unija polako se oporavlja od šoka koji je skoro paralizirao zajedničke institucije i odgodio na neodređeno vrijeme sve strateške planove koje je najavila Europska komisija predsjednice Van der Leyen.

 

Jedan od razloga potpune šutnje iz Bruxellesa te nedostatka solidarnosti prema Italiji bilo je prikupljanje i analiza informacija i razvijanje scenarija postupanja u novoj situaciji u svim članicama. 

 

Prva reakcije Njemačke bila je zabrana izvoza medicinske i zaštitne opreme, što je zajedničkim institucijama, od Komisije do Vijeća bio novi šok. 

 

Njemačka, uzorna članica koja druge poziva na red, ovaj put prekršila je sveto pravilo Europske unije, a to je slobodni prohod roba i dobara, poremetila je unutrašnje, jedinstveno tržište.

 

Čim je nastupila, njemačka zabrana izvoza medicinske opreme izazvala je kaos na granicama, a konkretna slika toga su kamionski zastoji na granicama prošli tjedan. Iza kulisa, pak, zemlje članice međusobno i prema Komisiji upućivale su primjedbe, tužbe i zahtjeve, koji su bili proceduralne prirode, ali jako teško rješivi zbog golemog utjecaja Njemačke. Predsjednica Europske komisije Van der Leyen bliska je suradnica njemačke kancelarke, što je dovelo u sumnju njenu snagu i neutralnost. Također, povjerenik Thierry Breton koji je vodio pregovore o deblokiranju zabrane izvoza medicinske opreme, želio je riješiti i šira pitanja koja su povezana s tom zabranom. To je dodatno paraliziralo Europsku komisiju. 

 

Nakon tjedan dana pregovora, postignut je dogovor prema kojem sva medicinska oprema i zaštita ostaje u EU-u, a zabranjuje se izvoz u treće zemlje. Istog dana neke zemlje počele su slati pomoć Italiji.

 

U petak, 20.ožujka, iznimka je napravljena za posebno bliske zemlje, tj. Švicarsku, Norvešku, Island, Lichtenstein, Andoru, Vatikan.

 

U međuvremenu, što se tiče odgovora na krizu - a budući da je zdravlje u domeni kompetencije zemalja članica - svaka zemlja odlučuje koje joj rješenje najbolje odgovara za suzbijanje epidemije, tzv kineski, ili tzv britanski model. Europska komisija nastoji koordinirati informacije, ali nema generalnu preporuku, jer bi time prelazila svoje kompetencije.

I.S.

Slobodno prenošenje sadržaja i fotografije. Molim navedite izvor Predstavništvo Grada Zagreba pri EU, ili Predstavništvo Grada Zagreba u Bruxellesu, ili Briselsko predstavništvo Grada Zagreba