ZELENI PAKET: KOMISIJA FOKUSIRA I GRADOVE
Najvažniji potpredsjednik Europske komisije i osoba koja najbolje poznaje strukturu izvršnog tijela Unije, Frans Timmermans, u fokus Zelenog paketa,  postavit će  obnovu stambenih objekata.

Oko 40 posto potrošnje energije, odnosno emisije u atmosferu ima izvor grijanju stambenih zgrada. Dakle, smatra Frans Timmemans, povećanje stope obnove zgrada i povećanje prelaska starih tehnologija grijanja prema novim dekarboniziranim tehnologijama grijanja treba biti u fokusu.

Timmemansov tim sugerirao je “velike projekte obnove”, u kojima bi se građanima pomoglo iz EU i nacionalnih proračuna, a bila bi uključena i ECB,  da zamijene izolaciju ili ugrade dvostruke prozore.
Komentar: bogatiji i siromašniji u EU neće vjerojatno imati jednak pogled na odvajanje sredstava za ove projekte. Ali, tema je široko otvorena i bit će nametana tijekom Van der Leyen Komisije. Timmermans nastupa s težinom ranije pozicije, kad je bio drugi čovjek u prošlom mandatu Komisije i  praktički ju je operativno vodio. Također, bio je najjači konkurent Ursule Von der Leyen za mjesto Junckerova nasljednika. To pokazuje da će Timmermans nastojati zaokrenuti Komisiju prema svemu što je zelena ekonomija.